Indonesie, Lembeh 2008

 

Alweer naar Lembeh? YES, Alweer! Is  een derde keer een stukje in het krantje dan nog wel de moeite kan je denken. Natuurlijk wel. Ten eerste een beetje reclame maken voor Rob, ten tweede jullie een beetje jaloers maken en ten derde is het een leuk platform voor een paar van m’n foto’s (meer op www.diverosa.com).

Alweer naar Lembeh en dat is natuurlijk niet voor niks. Divers Lodge Lembeh is voor ons de ultieme vakantie. Voor Rob & Linda staan de gasten voorop. En dat is te merken. Het resort is bij uitstek kleinschalig. Qua huisjes dan, dat zijn er nu zes. Wel zo’n 40 m/v personeel om het je naar de zin te maken, waaronder een paar van de beste duikgidsen van Lembeh Strait.

Het resort voldoet aan al onze ‘basis’eisen. Een ruime lichte kamer met warm water, veel privacy en een fantastisch uitzicht. Goed eten (ook voor onze vegetariër), ‘s morgens een uitgebreid ontbijt en ’s avonds een gevarieerde en overvloedige maaltijd. ’s Middags een lunch aan boord, naar keuze tussen de twee ochtendduiken of erna. En later op de middag een lekkere snack, mocht je niet in de buurt van het restaurant zijn, krijg je ‘t bij je cabin bezorgd. Verder een bibliotheek (wel lezen niet ruilen, Rob is zuinig op z’n boeken), vrij internetgebruik en ook de was zit bij de prijs inbegrepen.

 

Verder vooral veel vrijheid. Je kan, in overleg met de eventuele andere gast(en) van je boot, zelf bepalen wanneer je weg wilt, hoe laat je wilt ontbijten en hoeveel duiken je wilt maken. En ook zelf aangegeven waar je wilt duiken of soms zelfs wat je wilt zien. Uiteraard binnen de grenzen die de natuur ons oplegt. Harlequin shrimp en Blue ringed octopus waren daar weer niet bij. Wel ging een andere wens van me in vervulling: de Coleman shrimp. Te zien bij dit artikel. Knap werk Atu! Volgende keer een paartje ;-)

Verder is er, overigens zoals steeds meer, Nitrox ter beschikking en zijn ze zonder problemen bereid om ’s avonds voor 1 persoon weer ‘even’ heen en weer te varen naar de Strait zelf. Het resort zit op het meest zuidelijke puntje van Lembeh.

En dan het duiken natuurlijk. Niet meer dan 4 gasten per boot, een gids per koppel en gaan met die banaan. Niet dat je nu meteen alles wat je geleerd hebt overboord moet gooien, maar laat ik het zo zeggen: niemand vraagt met hoeveel bar je weer aan boord komt en aan maximale duiktijden doen ze ook niet. Bovendien zijn ook volle rolletjes geen enkel beletsel meer om te lekker door te duiken, voor zover het dat al ooit was.

Trouwens, ook aan boord gaat de service gewoon door. Je setje wordt in elkaar gezet, je wordt er in geholpen, je vinnen etc. worden aangegeven en waarschijnlijk willen ze je ook nog wel overboord gooien als je dat zou vragen. Na afloop van de duik tillen ze je setje eruit als je dat wilt en staan ze klaar met een kop thee, koffie of frisdrank (en dat eeuwige water). En, en dat valt bij anderen weer erg goed, een jerrycan met zoet, warm water en een handdoek staan klaar. Het water mag dan wel ca. 28 graden zijn, na ruim gemiddeld ruim 1,5 uur duiken hebben sommigen het toch wat koud. 

Over het duiken op Lembeh bestaat één misverstand. Het zou volgens sommigen alleen maar zwart zand zijn met slecht zicht en een hoop troep op de bodem. Je ziet alleen klein raar spul dat je als je thuis komt in geen enkel boek kan vinden. Klopt in zoverre dat dat wel is wat Lembeh zo uniek maakt en waarvoor wij er heen gaan. Maar er is meer. Al in de Strait zelf is het zand aan de eilandkant al bijna wit is in plaats van zwart. Goed, het zicht is er nog steeds geen 40 meter en grote vis is zeldzaam, maar er zijn zowaar al de nodige koralen, die er vaak verrassend kleurrijk uit zien.

 

De buitenkant van het eiland wordt al veel meer wand, veel koralen met meer kans op grote vis. Overigens niet in het windy seizoen. Voor de echte die-hards is er ook nog Batu Kapal op de noordpunt van het eiland.

 

 Prima zicht, prima stroming ;-) ook kans op groot spul en plaatselijk mooie koralen. Daar zijn we echter dit keer niet geweest, we hadden ten slotte maar 12 dagen. Dus op zoek naar al dat kleine en rare spul. Ook dan kan je echter aangenaam verrast worden door een ander tussendoortje. Bijvoorbeeld een Bamboo shark of Coral cat shark. Klein ja, maar wel haaien!

Sommige dingen kunnen op bestelling worden gezien. Voor Pegasus seamoth of een Fire file clam ga je bijvoorbeeld gewoon een keer naar Nudi Retreat en voor de Coleman shrimp naar Police Pier 2. Bobbit worm? Nachtduik bij Air Prang. Been there, done that. 

Andere dingen liggen moeilijker. Je zou toch denken: Lembeh, Hairy frogfish! Maar alles heeft blijkbaar zijn tijd en daar was het duidelijk geen tijd voor. Na veel zoeken 1 keer een wat verfomfaaid haarballetje gevonden waarvan ik eerlijk gezegd dacht ‘was dat het nu ook alweer?

Om een paar dagen daarna op een meter of 5 nog een keer tegen een prachtige witte op te zwemmen. Het kost(te) overigens nog al wat moeite iedereen ervan te overtuigen dat het echt een hairy was, hij was nl. nog kaal ook.

 
En uiteraard, in Indonesië is niets simpel. Dus om het nog moeilijker te maken: voor die Hairy frogfish moet je niet naar Hairball en voor zeepaardjes dit keer echt niet naar Kuda Laut (zeepaardje in het Bahasa). Voor de rest is het gewoon een kwestie van goed communiceren met de gids. Hij kan echt niet raden dat ik uit m’n dak kan gaan van een Allied cowrie of alweer een of andere garnaal. Iedereen komt toch voor de Pygmee seahorse, Rhinopias en de Mimic octopus?

En een goede buddy meenemen helpt ook. Twee zien meer dan één. Toen we afscheid namen van Atu na de laatste duik en hem zeiden dat ‘ie echt een fantastische gids was zei ‘ie tegen Sanne: ‘But you’re sometimes better’. Ja hoor Atu, erg aardig, maar soms wel, meestal niet; zelfs zij niet.



 

Nog een tip: Nitrox is wel zeer aan te bevelen. Dat gescharrel op het zand klinkt als een soort snorkeltour, maar dat is het niet. Veel duiken zijn lang en diep en ook met Nitrox moet je je computer goed in de gaten houden. Coleman shrimp, Rhinopias, Flamboyant cuttlefish, het zit allemaal onder de 20 meter en je moet er soms flink naar zoeken.

Bovendien wordt je ook nog eens opgehouden door allerlei andere interessante dingen die je tegen komt en het fotograferen komt je duiktijd ook niet echt ten goede. 

Conclusie: Lembeh? Doen! Lekker laten verwennen, lekker relaxed duiken en veel dingen zien die je (bijna) nooit ergens anders ziet. Wij gaan zeker nog weer een keer terug.

Tot aan de waterkant.

Rokus

 terug naar reisverhalen

.